CIASTO Z TRUSKAWKAMI Składniki: 1 Budyń o smaku waniliowym 250 g masła lub margaryny 300 g cukru 5 jajek 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gęstej śmietany 300 g truskawek Beza: 4 białka jajek 200 g cukru sok z połowy cytryny 100 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, dodawać kolejno jajka i mąkę zmieszaną z Budyniem (proszkiem) i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę. Ciasto powinno być gęste. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Na cieście ułożyć truskawki. Beza: Białka ubić na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i sok z cytryny. Pianę wyłożyć na owoce. Posypać migdałami. Wstawić do nagrzanego do 175ºC piekarnika. Piec 40-45 minut. Czas pieczenia: 40-45 minut. cofnij glowna |