TRUSKAWKOWE TIRAMISU Owocowa odmiana obecnie najpopularniejszego włoskiego deseru. Doskonały deser na letnie popołudnie. Składniki: 6-8 porcji ok. 40-50 podłużnych biszkoptów 250 g konfitury truskawkowej 200-300 g świeżych truskawek ok. 100 ml likieru pomarańczowego 100 ml soku pomarańczowego 400 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 4-5 łyżek cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Opis przygotowania: 45 min. +chłodzenie Wymieszać konfiturę z 3/4 ilości przygotowanego likieru i sokiem pomarańczowym na jednolitą masę. W dużej misce wymieszać serek mascarpone z pozostałą ilością likieru, aż masa będzie jednolita. Ubić zimną śmietanę na sztywno, razem z dodatkiem aromatu waniliowego. Dodać do serka mascarpone, dodać cukier i dokładnie, ale deliktanie wymieszać. Świeże truskawki oczyścić i przekroić na pół. Przygotować naczynie do ciasta. Na samym dnie rozsmarować warstę z przygotowanej konfitury i następnie rozłożyć jedną warstwę biszkoptów. Nałożyć kolejną warstwę z konfitury i jedną warstwę masy serowej. Na sam koniec poukładać połówki truskawek. Kolejno ułożyć warstwę pozostałych biszkoptów, konfitury i masy serowej. Wstawić do lodówki na min. 4 godziny. Udekorować truskawkami i podawać schłodzone. cofnij glowna nastepna |