koktajl arbuzowo – truskawkowy. Składniki: 1000 g Miąższu z arbuza bez pestek(ok.1/2 całego arbuza średniej wielkości) 400 g truskawek Ok. 1 szklanki soku z arbuza(powstanie przy wyjmowaniu miękiszu łyżeczką) 200 ml. Jogurtu lub maślanki(może być też śmietanka) 2 łyżki cukru pudru Sok z limonki Pęczek mięty lub łyżka suszonej(wedle uznania) Kulki wycięte z miąższu arbuza Sorbet truskawkowy Wykonanie: Przekroić arbuza na połowę. Wydrążyć łyżeczką, usuwając przy okazji pestki. Truskawki umyć, odszypułkować, wsypać do blendera i dodać sok z arbuza, cukier, sok z limonki, miętę. Zmiksować, przelać do dzbanka. Arbuza rozdrobnić miksując. Dodać truskawki z dodatkami, jogurt i krótko zmiksować wszystkie składniki. Podawać mocno schłodzony z kulkami arbuza, sorbetem, listkiem mięty i małymi arbuzikami. cofnij glowna |