koktajl arbuzowo – truskawkowy.
Składniki:
1000 g Miąższu z arbuza bez pestek(ok.1/2 całego arbuza średniej wielkości)
400 g truskawek
Ok. 1 szklanki soku z arbuza(powstanie przy wyjmowaniu miękiszu łyżeczką)
200 ml. Jogurtu lub maślanki(może być też śmietanka)
2 łyżki cukru pudru
Sok z limonki
Pęczek mięty lub łyżka suszonej(wedle uznania)
Kulki wycięte z miąższu arbuza
Sorbet truskawkowy
Wykonanie:
Przekroić arbuza na połowę. Wydrążyć łyżeczką, usuwając przy okazji pestki. Truskawki umyć, odszypułkować, wsypać do blendera i dodać sok z arbuza, cukier, sok z limonki, miętę. Zmiksować, przelać do dzbanka.  Arbuza rozdrobnić miksując. Dodać truskawki z dodatkami, jogurt i krótko zmiksować wszystkie składniki. Podawać mocno schłodzony z kulkami arbuza, sorbetem, listkiem mięty i małymi arbuzikami.




cofnij glowna