Lody truskawkowe SKŁADNIKI: 250 g truskawek, 100 g cukru pudru, 1 jajko, 300 g jogurtu naturalnego, około 7 plastikowych kubeczków i tyle samo łyżeczek. WYKONANIE: Połowę truskawek zmiksować z połową cukru pudru, a następnie wymieszać z połową jogurtu. W drugiej miseczce zmiksować jajko z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę, dodać pozostały jogurt, wymieszać i na końcu dodać pokrojone na drobne kawałeczki truskawki. Zamieszać łyżką. Masę ze zmiksowanych truskawek i jogurtu jako pierwszą wlać do kubeczków, zamrozić przez około pół godziny. Po tym czasie wbić w nią łyżeczki i zalać drugą masą – tą z kawałeczkami truskawek. W ten sposób otrzymamy lody dwukolorowe i połowy będą różnić się w smaku. Pozostawiamy w zamrażalniku przez parę godzin, aż się dobrze zamrożą. Przed degustacją ocieplamy kubeczki w dłoniach – lody łatwiej będzie wyciągnąć. cofnij glowna nastepna |